Priča o ljubavi VIII

srijeda , 13.05.2015.

Slijedeći dio
Prethodni dio

Priča o ljubavi VII
Priča o ljubavi VI
Priča o ljubavi V
Priča o ljubavi IV
Priča o ljubavi III
Priča o ljubavi II
Priča o ljubavi I




Preintenzivno predavanje odnosu koji traje vrlo kratko, zamišljanje zajedničke budućnosti i želja za odnosom kao iz romantične komedije jedni su od pokazatelja zaljubljenosti u ljubav. Već nakon prekida jedne veze uskačete u drugu, pa u treću i tako dalje.

Ako ne možete podnijeti činjenicu da ste sami i jako se brzo vežete, lako je moguće da se zaljubljujete u ljubav. Sviđa vam se što vam taj osjećaj donosi, a to znači puno pažnje, intenzivnost, predanost, a ponajprije osjećaj da negdje i nekome pripadate. Davanje cijeloga sebe u vezu koja traje tek nekoliko dana, smišljanje zajedničke budućnosti nakon upoznavanja do kopiranja romantičnih komedija također su znakovi zaljubljenosti u ljubav.

Ovisnike o ljubavi lako je prepoznati, imaju nisko samopouzdanje, nedosljedni su u svom ponašanju, nemaju prave uzore na koje bi se ugledali po pitanju ljubavi i zaluđeni su vezama s filmskog platna. Najteži su oni slučajevi koji ljubav traže u više partnera, a jedini problem koji misle da imaju je odlučiti o najboljem izboru - istaknula je stručnjakinja za veze Ann Smith. Zaluđeni ljubavlju u svakodnevnoj su potrazi za romantičnom ljubavi od koje traže osjećaj sigurnosti i pripadanja. Oni misle da će biti povrijeđeni samo ako ta ljubav izblijedi, pa se brzo "prebace" na nekoga drugoga kako do toga ne bi došlo te jednostavno prenesu emocije i osjećaj zaljubljenosti na drugog partnera ili više njih, dodala je.

Iako su romantične komedije napravljene tako da vas navedu da razmislite o svom ljubavnom životu, ne morate nužno kopirati svu dramu s filmskog ekrana. Uvijek volite 100 posto. Nakon par dana veze već ste partneru smislili nadimke i ozbiljno razmišljate o zajedničkoj budućnosti. Već ga na početku veze pokušavate promijeniti umjesto da priznate da možda ipak nije pravi za vas. Dajete sto posto sebe u tu vezu, a najčešće se razočarate nakon što ne dobijete isto od partnera.

Skloni ste intenzivnim vezama koja počinju, ali i završavaju jednako brzo, no nakon toga opet ulijećete u veze u potrazi za utjehom. Dopustite sebi da se nakon prekida oporavite i stvari sagledate puno realnije. Isto je i s dugogodišnjim vezama. Nakon prekida se iznova vraćate iako znate da veza nema budućnosti, ali samo zato što ne želite, a ni ne znate biti sami. Oprezno s novim ljubavima Ako sebi niste dali dovoljno vremena da prebolite prekid opet ćete završiti na istom mjestu i umjesto s nekim tko vas voli završit ćete s istim onim s kojim ste prekinuli. Pronaći ćete "prijatelja" koji će se pretvoriti u ljubavnika, ali ne i u ljubav, tvrdi Smith. Kako se "istrgnuti" iz kruga ovisnosti o ljubavi? Stanite i na miru sagledajte svoje ponašanje. Ako treba i zapišite svoja iskustva kako biste ustanovili uzorak ponašanja.

Budite iskreni prema sebi ne kriveći druge za svoje pogreške. U slučaju da niste u vezi, nemojte se upuštati u novu sljedećih 6 mjeseci, a to uključuje SMS-anje, mailove i upoznavanje na internetu, istaknula je Smith. Razmislite kako ste se ponašali u djetinjstvu. Većina ljudi iste uzorke ponavlja i u odrasloj dobi. Ako je potrebno, zatražite profesionalnu pomoć. Preuzmite odgovornost za vlastitu sreću, uspjeh, ali i neuspjeh. Volite sebe na način na koji želite da vas drugi vole. Napravite plan i držite ga se svaki dan. Dajte sebi vremena da zacjelite i naučite se biti sami. Bit ćete frustrirani i usamljeni, ali ćete izgraditi novog sebe. Samo tako možete izabrati pravog partnera koji će vas voljeti kako zaslužujete.
(Monika Horvat)


Iz uvodnog citata može se zaključiti da je tajna zdravog pogleda na ljubav i zaljubljenost te mogućnosti uživanja u ljepotama jednog i drugog, ovisno o životnoj fazi, zapravo u sposobnosti nošenja s vlastitom nelagodom. Biti usamljen donosi jezu, nelagodu, neugodu, frustraciju, zabrinutost....niz teških i nimalo ugodnih osjećaja s kojima se valja nositi. Nije se lako s njima nositi, i ukoliko su oni snažnih amplituda tim je teže. Postavljanje umjetnih moralnih ograda od "zabranjenog voća" samo će smanjiti sposobnost nošenja s vlastitom nelagodom, učinivši da prema van izgleda da uspješno svladavamo taj izazov, no unutarnja motivacija bit će sve manja i napetost od žudnje za zabranjenim voćem će rasti. Djelotvornije je osmisliti vrijeme usamljenosti i frustracije, naći u toj boli smisao koji se sastoji od osobnog razvoja - dolaska do točke uravnoteženosti, emotivne stabilnosti, discipliniranosti, zdravog samopouzdanja, strpljivosti, poznavanja, prihvaćanja i voljenja sebe, odnosno postizanja osobne zrelosti.

Kad se u ovom razmatranju spominje utjecaj "društva" misli se na one institucije koje su nam bile relevantne. Kod mene je to na primjer bila crkva. Kada sam bio 7. razred na vjeronauku sam čuo slijedeću tezu, koja je očito izvršila snažan utjecaj na moj vrijednosni sustav i na moje emocionalno sazrijevanje: "Ako hodate s djevojkom a nećete se jednog dana vjenčati, to je i za vas i za nju izgubljeno vrijeme". Očito je svećenik koji je to tvrdio pobjegao u celibat pred nelagodom procesa vlastitog emocionalnog razvoja koji je nerijetko bolan, frustrirajući i neugodan. Lakše je obući halju i svatko ima pravo na tu odluku. No pitanje je ima li pravo svoj kukavičluk i bježanje od nelagode prodavati pod junaštvo i time trovati adolescente? Rekao bih da nema.

Zaljubljenost u ljubav razlikuje se od zaljubljenosti u partnera
1-Jedan ne razumije da postoji razlika, nije svjestan razlike između zaljubljenosti i ljubavi, drugi je svjestan i razumije tu razliku
2-Jedan se u zaljubljenosti kune da je to ljubav do groba, drugi zna što je na stvari i mirno priznaje da je zaljubljen
3-Jedan je u grču dok je zaljubljen, samo kratko uživa u leptirićima a ostalo ga izjeda zabrinutost hoće li to trajati, drugi je opušten i uživa u zaljubljenosti

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.